Dit is hoe je goede gewoontes voortaan wél volhoudt

Het lijkt altijd zo simpel: je staat ‘s ochtends onder de douche en vindt opeens dat dit hét moment is om te beginnen met sporten. En wel vijf keer per week, vanaf vanavond. Je bent super gemotiveerd en ziet jezelf al 35 kilometer sprinten op de loopband; je besluit zelfs een rijstwafel met avocado te eten in plaats van je standaard boterham met chocopasta. Tien uur later: het is avond en je ligt onderuitgezakt met een zak chips op je buik te grinniken om een aflevering van The Simpsons – 'de sportschool komt morgen wel...' denk je, terwijl je het chipsvet van je vingers likt.

Voor mezelf en vele anderen is dit een herkenbare situatie. Je wilt graag goede gewoontes aanleren en vooral volhouden, maar helaas gaat dat niet altijd zoals je had verwacht. Ondanks dat de mens bekend staat als gewoontedier, blijft het lastig om die titel ook eer aan te doen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het is echt mogelijk en na het lezen van deze blogpost ga je het (wat je doel ook mag zijn) gewoon doen én volhouden!


Het kan heel frustrerend zijn als je keer op keer je goedbedoelde gewoontes niet weet vol te houden, je raakt teleurgesteld en geeft op. Hoewel het hierdoor heel lastig kan lijken om goede gewoontes te creëren (en vooral vol te houden), hoeft het echt niet zo moeilijk en pijnlijk te zijn als het soms lijkt. Het lastige is dat wij mensen heel snel, heel comfortabel worden in de (slechte) gewoontes die we hebben. Hierdoor heb je niet eens meer door dat de routine die je elke dag volgt, misschien niet de beste is. Gelukkig werkt dit ook omgekeerd en kan je ook heel snel, heel comfortabel worden in je nieuwe goede(!) gewoontes. En wel zo:


Kleine stapjes

Die vijf keer per week sporten terwijl je al vijf jaar op je reet zit gaat hem natuurlijk niet in één keer worden. Je maakt het jezelf zó moeilijk als je doelen stelt die je niet kan waarmaken. Het is niet leuk, het is niet effectief en je houdt het zeker niet vol. Begin daarom klein. Wil je meer gaan lezen? Begin met vijf bladzijdes per dag. Wil je gezonder eten? Begin met twee dagen in de week. Wil je gaan mediteren? Begin met drie minuten per dag. Begin zo klein dat het bijna lachwekkend is en het onmogelijk is om dat niet vol te houden. Bewijs aan jezelf dat je dit 30 dagen kan volhouden, dan zit het in je routine en kan je altijd een schepje erbovenop doen.

Begin een ‘habit streak’

Maak de moeite die je in je nieuwe gewoonte stopt tastbaar. Koop een kalender, hou het bij in een app, verf het op je slaapkamerdeur; het maakt niet uit waar, als je het maar kan zien. Streep elke dag dat je je nieuwe gewoonte heb uitgevoerd af, op die manier kan je zien hoeveel moeite je erin steekt. Als je eenmaal ziet dat je een aantal dagen achter elkaar hebt, heb je nog meer motivatie om het vol te houden en je 'habit streak' niet te verbreken!

Creëer een trigger

Door iets uit een al bestaande routine te pakken en daar je nieuwe gewoonte aan vast te plakken creëer je een trigger. Als je bijvoorbeeld elke avond koffie of thee drinkt dan plak je hier je nieuwe gewoonte: vijf bladzijdes lezen, aan vast. Hierdoor heb je een houvast en is het makkelijker om je nieuwe gewoonte niet te ‘vergeten’ (👀). Dit zorgt ook voor consistentie en consistency is key! Ondanks dat ik al relatief veel lees, zou ik graag elke dag iets willen lezen dat niet een caption op Instagram is. Hierom begin ik vanaf vandaag met het lezen van tien bladzijden per dag, uit een boek naar keuze, direct na het avondeten. Ik wens jou en mijzelf veel succes met het ontwikkelen van je nieuwe gewoonte(n) en vergeet niet: het is echt mogelijk, ook jij kan het!
Welke nieuwe gewoonte ga jij jezelf aanleren?