In 4 stappen omgaan met teleurstelling

Als ik ergens moeite mee heb, is het wel omgaan met teleurstelling. Ik kan er enorm geïrriteerd van raken of juist heel erg verdrietig, hoe dan ook laat ik het vaak mijn hele dag verpesten. De laatste weken heeft mijn therapie ook in teken gestaan van omgaan met teleurstellingen en het verliezen van de controle. Niet alleen ik, maar iedereen krijgt wel eens te maken met teleurstellingen.


Afgelopen maandag stond ik behoorlijk vrolijk op, ik had therapie en daarna een paar uur tot ik naar school moest. Ik voelde me super gemotiveerd en energiek en besloot daarom vast naar Amsterdam te gaan om koffie te drinken op centraal station en aan school te zitten. Vervolgens ging alles mis. Teleurstelling na teleurstelling stortte zich op de morgen die ooit zo vrolijk was begonnen en liet mij met tranen in mijn ogen achter in de schoolkantine. Het stapeltje werk dat ik wilde doen leek opeens torenhoog en de les die ik over een paar uur moest volgen klonk als marteling. Het was nog niet eens middag en naar mijn gevoel was niet mijn hele dag, maar mijn hele leven verpest. Vroeger zou ik mijn laptop dichtgooien en zielig afdruipen - terug naar mijn bed die me de troost zou bieden die ik op dat moment nodig leek te hebben.

Ondanks dat ik op dat moment niets liever wilde dan naar huis kruipen en zwelgen in zelfmedelijden, besloot ik mijn teleurstelling te accepteren en het beste van de dag te maken. Het werd een prima dag en de teleurstellingen waren in de avond allemaal niet meer zo erg als dat ze diezelfde ochtend nog leken te zijn. Om dat voor elkaar te krijgen deed ik het volgende:

Gun jezelf even een momentje

Het is oké om emotioneel te zijn als iets of iemand je teleurstelt, laat die gevoelens er ook uit als ze er zijn. Je emoties negeren en jezelf geen moment geven om ze echt te voelen maakt het heel lastig om te kalmeren. Loop desnoods even weg van de situatie om dit rustig voor jezelf te kunnen doen.

Begin de situatie te relativeren

Nu je iets minder in je emoties zit kan je bedenken of het daadwerkelijk allemaal zó erg is als dat het nu voelt. Emotionele reacties kunnen je overvallen en iets erger laten voelen en lijken dan het is. Neem nu even de tijd om na te denken over de werkelijke ernst van de situatie. Wat is er echt aan de hand en wat hebben je emoties erbij bedacht?

Think positive thoughts

Tijd om al die negative self-talk die bij teleurstelling komt kijken de deur te wijzen. Je kan de hele dag emotioneel zijn over die ene teleurstelling, maar wat is er die dag wel goed gegaan? Wat leer je van deze teleurstelling? Welke positieve verandering brengt deze teleurstelling? Als het zoals in mijn voorbeeld vroeg op de dag gebeurt kan je je focussen op wat voor moois de dag je nog wel te bieden heeft. Change your thoughts, change your world.

Leer te accepteren

En als laatst een stap voor de langere termijn. Het leren accepteren van teleurstellingen en alles wat hierbij komt kijken kost volgens mij een lifetime. Elke teleurstelling is anders en elk heeft zijn eigen graad van ernst, de een is makkelijker te accepteren dan de ander. Teleurstellingen horen helaas bij het leven, maar je kan het jezelf zeker makkelijker maken als je dit accepteert.

Ik heb het zelf ook nog niet helemaal onder de knie, maar ik ben al heel trots dat het mij die keer wel is gelukt! Vier altijd je prestaties, hoe klein ze ook lijken. ♡
Hoe ga jij om met teleurstelling?