3 manieren waarop jij jezelf saboteert (en hoe je daarmee stopt)

Iedereen heeft een inner critic. Dat stemmetje in je hoofd dat je bij elke traptrede verteld dat het tijd is om naar de sportschool te gaan, of dat je jezelf wel heel erg voor lul hebt gezet op de vorige werkborrel of dat het misschien toch beter was om een paar weken eerder te beginnen met leren...


Hoewel dit stemmetje ervoor kan zorgen dat je inderdaad eindelijk naar de sportschool gaat, volgende week iets minder bier drinkt en een keer op tijd gaat leren, kan het ook heel schadelijk zijn. Als het stemmetje je beperkt in je zelfverzekerdheid, het geloven in jezelf en het waarmaken van je dromen, dan spreken we over negative self-talk.

Naast dat dit voor een enorme hoeveelheid onnodige stress en verdriet zorgt, zorgt het er ook voor dat je jezelf saboteert in het behalen van je doelen. Als je inner critic zegt dat je nooit die promotie op werk gaat krijgen of dat tentamen gaat halen, dan ga je daar ook naar handelen. Je motivatie om je best te doen op werk verdwijnt en in het lezen van de tentamenstof heb je al helemaal geen zin meer. Je voelt je rot, gedemotiveerd en minderwaardig. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist jezelf gesaboteerd. De kansen die je had pak je niet meer, want 'het heeft toch geen zin' en je voelt je vreselijk. De manier waarop je tegen jezelf praat, hoe je je voelt en of je wel of niet het leven leidt dat je zou willen zijn nauw met elkaar verbonden. Als je je goed wilt voelen, je dromen waar wilt maken en je leven wilt veranderen, dan moet je veranderen hoe je tegen jezelf praat!


Er zijn een heleboel verschillende vormen van negative self-talk, welke herken jij bij jezelf?

Gedachtelezen is bedenken wat iemand anders over jou denkt. Dit doe je als je iets 'stoms' hebt gezegd tegen iemand en je vervolgens voor diegene bedenkt dat hij of zij je echt een domme sukkel vindt.

Voorspellen is denken in worst case scenario's en geloven dat deze, en alleen deze, zullen uitkomen.

Guilt tripping is je focussen op wat je ooit verkeerd hebt gedaan en/of je over schaamt. Dit doe je als je je vijf jaar later nog steeds rot voelt over die keer dat je van een trap geflikkerd bent voor de hele school.

Dit is slechts een kleine sneak peek in de vele vormen van negative-self talk, maar ik denk dat dit de meest voorkomende zijn. Dus, herken jij jezelf hierin? Lees dan vooral hieronder wat je er aan kan doen!

⚡ Change your thoughts, change your world. ⚡


Wees je eigen beste vriend(in)

Word je bewust van de momenten dat je te kritisch op jezelf bent. Pas als je je bewust bent van je negative self-talk kun je het stoppen en vervangen door lievere gedachten. Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend(in) zou doen, als het goed is zou je die ook niet de grond in boren.

Relativeer de situatie

Net als bij teleurstelling kunnen negatieve gedachten je overvallen en iets erger laten voelen en lijken dan het is. Neem dus ook nu de tijd om na te denken over de werkelijke ernst van de situatie. Vraag jezelf bij elke negatieve gedachte af of het wel echt zo erg is.

Kom terug in het hier-en-nu

Vaak gaan negatieve gedachten over iets dat nog moet gebeuren of iets wat als is gebeurt. Laat het los als het al gebeurt is en go with the flow als het nog moet gebeuren. Kom terug in het heden en wat er op dit moment belangrijk voor je is. Dit kan je doen door om je heen te kijken en in je hoofd te benoemen wat je ziet, ruikt en hoort of door even te mediteren.

Met behulp van onder andere deze drie tips lukt het mij om mijn negatieve gedachten om te zetten naar positieve, hierdoor heb ik een heleboel stappen gezet die ik in het verleden nooit zou durven. Ik hoop dat deze tips het voor jullie ook een stuk makkelijker maakt. En vergeet niet dat mijn dm op Instagram en het contactformulier op de website altijd voor je openstaat als je hulp nodig hebt! ♡
Hoe ga jij om met negative self-talk?