Leuk die goede voornemens, maar wat wil je nou écht bereiken?

Het nieuwe jaar is aangebroken en dus ook de tijd van sportscholen gevuld met (nieuwe) fanatiekelingen en winkelwagentjes vol groente, fruit en nicotinepleisters. Het is alweer dag zes van het nieuwe jaar en als het goed is dus ook de zesde dag dat jij je heel netjes houdt aan je nieuwjaarsresolutie! Of toch niet?


Vol goede moed heb je afgelopen week het jaar afgesloten met talloze nieuwjaarsresoluties. Eenmaal in het nieuwe jaar, wanneer de high van de feestdagen is gezakt en het echte leven weer begint, blijkt het ook dit jaar weer lastig om deze goede voornemens werkelijkheid te maken. Maar er leiden meerdere wegen naar Rome, en met een paar simpele aanpassingen zorg je ervoor dat 2020 het jaar wordt dat je je nieuwjaarsresoluties eindelijk volhoudt!

Denk eerst na over wat je echt wilt bereiken

Heb jij elk jaar dezelfde falende resolutie om naar de sportschool te gaan? Misschien is het dan tijd om na te denken of de sportschool bezoeken wel iets is wat jij graag wilt. Bedenk of je voornemen je niet is opgedrongen door je omgeving, de maatschappij of sociale media. Een goede resolutie is een doel dat vanuit jouw hart komt, het moet iets zijn wat jij echt graag wilt bereiken - niet omdat het moet, maar omdat jij het wilt.

Kies één groot doel en maak daar meerdere kleine doelen van

Het is veel makkelijker om een resolutie vol te houden als je hem verdeeld in mini-resoluties! Spreek met jezelf af om tien bladzijdes per dag te lezen in plaats van twaalf boeken per jaar, dat klinkt toch veel fijner? Daarnaast is tien bladzijdes per dag veel specifieker dan twaalf boeken per jaar, want wanneer was je van plan dat te gaan doen dan? December 2020?

Vraag om hulp

Ook als je een resolutie hebt die je echt graag wilt volhouden kan het gebeuren dat het maar niet lukt. Durf dan om hulp te vragen uit je omgeving. Alles alleen doen is ook niets, dus vind iemand met hetzelfde doel en doe het samen! Jullie kunnen elkaars stok achter de deur zijn en hiermee voor elkaar het proces versnellen én leuker maken.

Straf jezelf niet als het even niet lukt

Vaak hebben nieuwjaarsresoluties de vorm van een gewoonte (bijvoorbeeld gezonder eten) en het is nou eenmaal heel lastig om een nieuwe gewoonte aan te leren, dus wees niet te hard voor jezelf als het een keer niet lukt. Door boos op jezelf te worden raak je alleen maar gedemotiveerd. Geef niet direct op als je een keer een misstap maakt, begin opnieuw en beloon jezelf voor je doorzettingsvermogen!


Ik ben heel benieuwd wat jouw goede voornemens zijn voor 2020! Laat het me weten via een dm op Instagram of via het contactformulier. Wie weet kunnen wij elkaar motiveren om dit jaar écht onze nieuwjaarsresoluties waar te maken.


Een keer per maand een update ontvangen van de nieuwste artikelen en podcasts? Abonneer hier!