Luister jij altijd naar je intuïtie?

Je intuïtie, je gevoel of je innerlijke stem: het is er altijd, maar er naar luisteren is niet altijd even makkelijk. Soms denken we teveel na en neemt het ego de overhand, en dat terwijl dat onderbuikgevoel het toch wel vaak aan het rechte eind heeft.


Iedereen kent die momenten waarop alles in je lichaam zegt: 'Doe het!', maar je het vervolgens niet doet omdat je bang bent. Of juist dat alles in je zegt: 'Vertrouw dit niet!', maar je toch blijft omdat je onzeker bent. Dat noemen we: je intuïtie negeren. Als je het gevoel van intuïtie nog niet helemaal onder de knie hebt, dan merk je vaak pas achteraf hoe aanwezig het was (dat 'ik wist dat dit zo zou aflopen'-gevoel nadat iets compleet mis is gegaan).


In tegenstelling tot je instinct, je ego of je rationele gedachten, probeert je intuïtie je niet per se te beschermen tegen 'gevaarlijke situaties'. Nee, je intuïtie wilt dat je groeit en jezelf ontwikkelt en zal angstige situaties niet uit de weg gaan om dit voor elkaar te krijgen. Bij het luisteren naar je intuïtie komt dan ook kijken dat je uit je comfortzone zal moeten treden, en dat kan best lastig zijn. Daar komt dan gelukkig wel weer bij kijken dat dat het vaak meer dan waard is, want alle mooie en goede dingen gebeuren als je uit je comfortzone stapt, toch?


Het is een lastig te plaatsen gevoel, maar met deze vier tips wordt het steeds makkelijker om hem te herkennen én vooral om er op te vertrouwen.


Neem afstand van de situatie

Je intuïtie heeft altijd het beste met je voor en zal je dan ook altijd naar de beste optie leiden. Maar je intuïtie en je ego zullen vaak de strijd met elkaar aangaan, waardoor het heel lastig wordt om een keuze te maken. Ga je voor je gevoel of voor je gedachten? Het beste is om op dat moment even afstand te nemen van de situatie, je hoeft niet alles meteen te beslissen. Neem de tijd en denk goed na over wat jij echt wilt - niet wat je denkt dat moet of een veiligere keuze is.


Mediteer

Mediteren is een effectieve manier om dichter bij je lichaam en geest te komen. Het onderscheid kunnen maken tussen je gedachten en gevoelens is een essentiële vaardigheid om beter naar je intuïtie te kunnen luisteren, en door te mediteren kan je het verschil beter leren herkennen. Ga er dus even bij zitten, focus op je ademhaling en ontdek wat je geest en lichaam je probeert te zeggen.


Schrijf in je journal

Je gevoelens en gedachten uitschrijven in een journal is ook een goede manier om te ontdekken of het je intuïtie of je ego is dat tegen je spreekt. Het opschrijven van alle onzekerheid en twijfels maakt het veel makkelijker om deze te relativeren. Vervolgens kan je opschrijven welke gevoelens het bij je oproept en wat de voor- en nadelen zullen zijn van je keuze. En onthoud dat veel nadelen makkelijker te overwinnen zijn dan het soms lijkt!


Kies je eerste gevoel

Je allereerste reactie of gevoel is vaak je intuïtie, hierna komen pas alle gedachten die voortkomen uit angst of onzekerheid, oftewel je ego dat je probeert te beschermen. Kies daarom voor je eerste ingeving of gevoel, die komt namelijk recht uit je hart!
Luisteren naar je intuïtie is iets dat je kan oefenen, en ondanks dat het betekent dat je wat vaker uit je comfortzone moet stappen heeft hij altijd het beste met je voor. De mooiste momenten uit je leven komen namelijk vaak voort uit momenten waarop je luisterde naar je gevoel en koos voor je hart. Dus, zoals Steve Jobs ook zei:


"Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary."


Een keer per maand een update ontvangen van de nieuwste artikelen en podcasts? Abonneer hier!