Vijf tips tegen 'coronavirus anxiety'

Sinds vrijdag zit ik thuis. We worden geadviseerd zo veel mogelijk thuis te werken en de universiteiten en hogescholen hebben hun deuren gesloten. Het idee dat ik verplicht thuis moet zitten maakt me onrustig. Ook in mijn directe omgeving merk ik dat de angst voor corona toeneemt. Voor sommigen is dit een periode van angst en onzekerheid. Door onder andere overmatig scrollen op social media en de lege schappen in de supermarkt merk ik dat ik begin te knarsen. Ik weet dat ik niet de enige ben, daarom deel ik vandaag wat ik doe tegen coronavirus anxiety.


1. BEPERK SCHERMTIJD

Ik wil niet zeggen dat het niet belangrijk is om up to date te blijven, maar social media kan op dit moment behoorlijk angstaanjagend zijn. Het maakt niet uit welk medium ik open. Overal word ik overspoelt met angstaanjagende theorieën, artikelen en screenshots. Als je hier gevoelig voor bent, bescherm jezelf hier dan tegen en zoek het niet op. Vraag vrienden en familie om zulke artikelen niet meer met je te delen en blokkeer tijdelijk triggerende notificaties en apps.


2. SCHRIJF DE ANGST VAN JE AF

Vind je het lastig om over je angsten te praten? Schrijf het dan van je af. Zo kan je al je angsten kwijt zonder dat iemand daar een mening over kan hebben. Vooral als je last hebt van piekeren is dit een goede manier om alles even uit je hoofd te krijgen.


3. MEDITEER

Ik blijf het adviseren, maar mediteren kan je echt helpen om de storm in je hoofd te kalmeren. Laat even alles los en ga in stilte zitten. Geen televisie, geen nieuws, geen telefoon. Alleen jij en je ademhaling.


4. GEBRUIK JE TIJD GOED

Probeer in de tijd dat je thuis zit wat nuttigs te doen. Dat voelt veel beter dan suf voor je uit staren wachtend op de volgende corona-update. Doe de dingen waar je normaal weinig of geen tijd voor hebt. Lees dat boek, kijk eindelijke die ene documentaire of leer jezelf iets nieuws. Zelf heb ik mijn huis opgeruimd en schoongemaakt. Als het rommelig in mijn huis is, is het vaak ook rommelig in mijn hoofd. Dit geeft me in deze periode wat extra rust en is voor mij dus een belangrijke vorm van self-care.


5. JE BENT NIET ALLEEN

Mensen zijn sociale wezens. Het is niet gek als je je eenzaam voelt nu je contact met mensen moet beperken. Onthoud dat, ondanks dat je vrienden en familie nu minder of niet ziet, je niet alleen bent. Genoeg anderen voelen wat jij nu ook voelt. Praat over je gevoelens, Skype met je familie of FaceTime je vrienden en collega's. Je hoeft dit niet alleen te doen.Het is een tijd van onzekerheid en onrust die veel van ons niet eerder hebben meegemaakt. Iedereen reageert anders als zij het gevoel hebben de controle te verliezen. Veroordeel mensen daarom niet voor zijn of haar acties. Ook zij reageren uit een staat van onzekerheid en angst die misschien niet voor iedereen te begrijpen is. Veroordeel ook jezelf niet. Ook jij bent maar een mens en er is geen schande in bang zijn. Dus zorg voor jezelf, verlies anderen niet uit het oog en blijf gezond. ♡

Een keer per maand een update ontvangen van de nieuwste artikelen en podcasts? Abonneer hier!