Waarom dankbaarheid je leven zal veranderen

Het is tijd voor een reality check: haal diep adem en kijk eens goed om je heen. Wat zie je? Wat voel je? Wat doe je? Denk nu aan vijf dingen waar je dankbaar voor bent, oprecht dankbaar. Het mag alles zijn, het mag klein of groot zijn, opvallend of ogenschijnlijk vanzelfsprekend. Het mag zijn dat je lekker zit, een smartphone hebt of gezond bent, dat je frisse lucht ademt, gegeten hebt of de beste familie of vrienden hebt.

Het hebben van een iPhone, merkschoenen of dure auto is normaal geworden. Je vrienden die altijd voor je klaar staan of je moeder die elke avond voor je kookt – het wordt zo snel vanzelfsprekend. Juist voor deze vanzelfsprekende dingen vergeten we dankbaar te zijn. Maar als ik je nu je zicht of je benen, je vrienden of je familie, je auto of je fiets zou afnemen, pas dan zou je beseffen hoe goed je het had. De wake-upcall is vaak het verliezen van alles, of het krijgen van een ziekte en de dood in de ogen kijken, dan kunnen we opeens dankbaar zijn.


Jouw bestaan is niet vanzelfsprekend

Het is niet alleen “Dank je wel!” zeggen als je een cadeautje krijgt op je verjaardag. Het is in de trein zitten, naar buiten kijken en je lichaam vol geluk voelen stromen dat je leeft. Het is “Ik waardeer jou” tegen je vrienden of familie zeggen, puur omdat ze er zijn. Het is dankbaar zijn dat je de mogelijkheid hebt om een studie te volgen of te werken. Het is beseffen dat jouw bestaan niet vanzelfsprekend is en jij elke dag de keuze hebt om in dankbaarheid of in ongeluk en hebberigheid te leven.


Het zal je leven veranderen omdat het je focus veranderd. Als je je focust op alles dat je niet hebt, dan zal je je vanzelfsprekend ongelukkig voelen. En je ongelukkig voelen zorgt er vervolgens weer voor dat je op de verkeerde frequentie vibreert, waardoor je alleen maar meer negativiteit zal aantrekken. Dankbaarheid zorgt voor een boost van positieve emoties zoals blijdschap, enthousiasme, optimisme en liefde. Als je je dus focust op wat je wel hebt en daar oprecht dankbaar voor bent, dan zal je je direct gelukkiger voelen en die positieve vibratie zal je alleen maar meer geven om te waarderen.

Dankbaarheid was het medicijn tegen mijn depressie

De seconde dat ik bewust dankbaar werd voor zowel de grote als kleine dingen in mijn leven, veranderde het mijn perspectief op een manier die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Het begon allemaal met een simpele app waarin ik elke avond drie dingen opschreef waar ik die dag dankbaar voor was. Dit veranderde later in een gratitude-focused journal voor in de ochtend en avond, en na een aantal maanden was mijn mindset compleet veranderd en werd dankbaarheid een onbewuste handeling. Het was één van de mindsetshifts die ervoor heeft gezorgd dat het mij lukte om uit mijn ergste depressieve periode te komen. Mijn negatieve gedachten werden langzaam maar zeker vervangen voor dankbare, en daarbij positievere, gedachten. Allemaal door te beseffen hoe mooi het leven is en hoe goed ik het had (en heb).

Maak er daarom een gewoonte van en schrijf vanaf vandaag elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Ik beloof dat het je leven zal veranderen.
Waar ben jij vandaag dankbaar voor?