Zeven inspirerende dingen die je kan doen in quarantaine

We zitten al enkele weken in iets dat de overheid een 'intelligente lockdown' noemt. Iedereen werkt en studeert zoveel mogelijk vanuit huis en we houden ten alle tijden 1.5 meter afstand van elkaar. De laatste paar dagen merk ik dat steeds meer mensen terugverlangen naar hun 'dagelijkse sleur' - de verveling slaat toe. Daarom heb ik zeven inspirerende dingen bedacht die je kan doen in quarantaine!


1. ONDERZOEK JE WARE IK

Sommigen van ons zijn deze periode wat vaker alleen met onze gedachten dan normaal. Dit kan twee kanten opgaan: een crisis of een ontdekking. De crisis ontstaat als je blijft hangen in negatieve gedachten en angsten. De ontdekking komt als je ervoor kiest om deze gedachten te onderzoeken. Zit in stilte, mediteer en reflecteer op je gedachten. Onderzoek waar je echt naar verlangt in het leven, wie je werkelijk bent zonder al die invloeden van de buitenwereld en hoe je na deze crisis (nog meer) daarnaar kan gaan leven.


“At the center of your being you have the answer; you know who you are and you know what you want.” - Lao Tzu


2. GEBRUIK DEZE TIJD VOOR SELF-CARE

Noodgedwongen binnen zitten is behoorlijk confronterend. In een korte tijd moet je je leven zo herinrichten dat hij past in de huidige situatie, en dat kan voor frustraties bij jezelf en anderen zorgen. Het is niet makkelijk, dus wordt niet boos op jezelf als het niet allemaal gaat zoals je had gehoopt. Gun jezelf een warm bad, een goed boek, een mooie film of spannende serie. De coronacrisis vreet bewust en onbewust een heleboel energie, geef jezelf tijd om hiervan bij te komen en op te laden. Al is het maar tien minuutjes per dag.


3. ONTWIKKEL JEZELF

Altijd al een vreemde taal willen leren? Of droomde je er als kind van om een superster te worden? Of is het jouw wildste droom om je eigen muts te kunnen breien? Dan is dit dé tijd om daarmee te beginnen. Blok een uurtje per dag om eindelijke datgene te leren waar je altijd van droomde, maar nooit de tijd voor had. Volg een onlinecursus, lees een '... for dummies'-boek of begin gewoon en leer al doende. Wie weet ontdek je een nieuw talent.


4. LUISTER NAAR MOTIVATIONAL SPEECHES

Gebrek aan routine en sociale contacten kan ervoor zorgen dat je in een dipje terecht komt. Wat kan helpen is luisteren naar motivational speeches op Spotify, of kijken naar TED-talks op YouTube. Beiden zijn enorm motiverend en inspirerend - voor je het weet kan je de hele wereld weer aan!


5. LAAT DE REALITEIT ACHTER JE

We kunnen misschien niet naar buiten, maar door een goed boek te lezen kan je jezelf toch voor een paar uur in een andere wereld wanen. Laat de realiteit achter en kruip even in het leven van een ander. Dit is een veilige en fijne manier om te kunnen ontsnappen als het je allemaal te veel wordt.


“Books and doors are the same thing. You open them, and you go through into another world.” - Jeanette Winterson


6. HELP JE MEDEMENS

Social distancing betekent niet dat je helemaal niet meer sociaal kan zijn. Tik even op het raam van je oudere buurvrouw om te vragen of ze nog iets nodig heeft. Meld je aan als vrijwilliger om honden uit te laten, op kinderen te passen of boodschappen te doen voor mensen die dat op dit moment niet kunnen. Mensen helpen geeft enorm veel voldoening, je kan wat van je dag maken én je hebt een goede reden om wat vaker buiten te zijn.


7. (HER)ONTDEK JE CREATIVITEIT

Creëer zonder verwachtingen, zonder (voor)oordelen en zonder iets te moeten. Schrijf, teken, zing, dans en maak muziek. Het is enorm rustgevend en het is daarnaast ook gewoon superleuk om gewoon even te kunnen 'spelen' en niets te moeten. Er schuilt een kunstenaar in ons allemaal.De lockdown zal op het moment dat ik dit schrijf nog minimaal drie weken duren. Ik hoop dat ik het je met deze zeven activiteiten een stuk makkelijker maak om het vol te houden! Vooral nu het zonnetje begint te schijnen wordt het steeds verleidelijker om naar het strand of het park te gaan, maar vergeet niet waarvoor wij dit allemaal doen. Dus blijf thuis en blijf gezond, dan kunnen we hopelijk alsnog dit festivalseizoen met zijn allen dansen in het gras.

Een keer per maand een update ontvangen van de nieuwste artikelen en podcasts? Abonneer hier!